Jak to všechno začalo

16.09.2013 00:00

Místo, kde jsme se rozhodli vybudovat obůrku jsme objevili zcela náhodou. Přestože jsme nedaleko bydleli, přímo zde jsme nikdy nebyli. Snad tomu chtěl osud, abychom sem toho dne zajeli, kochali se výhledem a začli snít. "Tady by byly krásný rybníky. Dva, tři, čtyři. Jéé a mít tak vlastní ryby. No jo, ale jak to udržovat kolem. To je na traktor, jinak to tu zaroste. Nebo nějakou živou sekačku. Jo, jo, ale pro ovce je to tu blbý. Je tu hrozný vlhko. Další problém bude, že to bude mít plno majitelů. A jsme na Chodsku, tady pozemky nikdo neprodá....."

A tak to všechno začalo.

Zjistili jsme, že majitelů je opravdu hodně a bude těžké je přesvědčit a dát dohromady celistvý kus. Někdo prodal, někdo směnil a přestože se to na začátku zdálo téměř nemožné, podařilo se. A tímto bychom jim chtěli ještě jednou všem poděkovat.

Rybníky. Nápad by byl dobrý, ale.... Na příslušném úřadě nám bylo sděleno: "Bohužel. Výstavbu rybníků zde, vzhledem ke stávajícímu územnímu plánu obce Díly, není možno povolit. Muselo by se zažádat o změnu územního plánu." Náhoda tomu chtěla, že Díly zrovna připravovaly nový územní plán a náš záměr se setkal s pochopením a podporou pana starosty a místních zastupitelů. Ale i tak jsme museli stavbu rybníků zatím odložit do doby schválení nového územního plánu.

Živá sekačka. Někteří naši známí a kamarádi vlastní obory. Jezdili jsme, jezdili, vyptávali jsme se, zjišťovali. Postupně jsme upustili od daňků, muflonů až ke slovu přišli jeleni. Poví se jeleni, ale jaké jeleny. Máme přátele na Východním Slovensku, kam jezdíme občas lovit. A takový "karpaťáci", hmmm, to by bylo něco. Netušili jsme, co jsme si na sebe vymysleli. Sežeňte v dnešní době čistý nekřížený chov jelena lesního karpatského. Ve finále se podařilo i to. A když jsme je potom viděli v Rakousku na vlastní oči, bylo vše rozhodnuto. 

Začali jsme obíhat úřady, patřičná povolení, shánět firmy a bylo započato s výstavbou. Poslední dodělávky, rychle ještě koupit kvalitní krmení, nějaké zrno, kukuřici,...

A bylo to tady. 17. srpna 2012 jsou z Rakouska dovezeny první kusy karpatských jelenů a za ranní mlhy jsou vypuštěny ve svém novém domově, dílské obůrce, jeden silný pětiletý jelen, dva roční "špičáci" a čtyři mladé laně.

Smáli jsme se a všem říkali: "Jo, jo, někdo si pořizuje miminko, někdo psa, jiný kočku, no a my jsme si pořídili jeleny.

V lednu 2013 jsme dokoupili a přivezli další čtyři laně s mladými.

V červenci 2013 jsme se těšili z našich prvních šesti přírůstků.